OGB Design OGB Design OGB Design

AANGEPASTE UITGIFTEMOMENTEN I.V.M. HET CORONA-VIRUS

Uw pasnummer begint met H81 …

Dan wordt u verwacht op de WOENSDAG
tussen 16.00 en 16.45 uur om uw pakket op te halen


Uw pasnummer begint met H91 ...

Dan wordt u verwacht op de WOENSDAG
tussen 15.00 en 16.00 uur om uw pakket op te halen


Uw pasnummer begint met H01... en H51...

Dan wordt u verwacht op de VRIJDAG

tussen 11.30 en 12.00 uur om uw pakket op te halen


Uw pasnummer begint met H61... en H71...

Dan wordt u verwacht op de VRIJDAG

tussen 12.30 en 13.00 uur om uw pakket op te halen


NIET VERGETEN  -  GROTE TAS(SEN) MEENEMEN A.U.B.

Bent u ziek of verkouden blijf THUIS en neem contact op met 06-13 15 86 46

DE THUISBEZORGING ZAL ZOALS GEWOONLIJK
OP DE VRIJDAG GEDAAN WORDEN!


Houdt u zich aan de onderstaande regels:

 • Met één persoon uw pakket afhalen
 • Dringend advies tot het dragen van mondkapjes
 • 1,5 meter afstand van anderen houden
 • Alleen op de aangegeven tijden aanwezig zijn
 • Let op de aanwijzingen van de vrijwilligers!
 • Doet u dit niet dan krijgt u geen pakket mee.


Bij wijzigingen informeren wij u via telefoon,
deze website en facebook.


Inzamelingsactie voor De Voedselbank voor de komende weken

Zo we zijn weer terug van vakantie en gaan weer een druk jaar tegemoet. De Voedselbank gaat verhuizen naar het pand dat nieuw gebouwd is en de vrijwilligers worden ingezet om dit (nieuwe pand) in te richten en schoon te maken. Van u wordt gevraagd om de komende weken de volgende artikelen in te leveren op de onderstaande inzamelpunten.

We hopen weer te mogen rekenen op uw bereidwilligheid.


U kunt helpen door producten in te leveren:


Week 38 (20 t/m 25 september)

• Pak houdbare melk

• Kleine pot/ blik groente (350 gram)

• Pot/ fles mayonaise/ Frietsaus


Deze kunt u inleveren op de volgende dagen, tijden en inleverlocaties:

maandag

maandag
maandag

woensdag

woensdag

vrijdag

zaterdag

openingstijden

09.30 tot 11.30 uur

09.00 tot 11.00 uur

09.30 tot 11.30 uur

19.00 tot 20.00 uur

19.00 tot 20.00 uur

09.00 tot 11.00 uur

11.00 tot 12.00 uur

van de winkel

- De Grote Kerk, (Wheme) Kerkplein in Harderwijk

- De Zaaier, E. den Herderstraat in Harderwijk

- De Petrakerk, Busken Huetlaan in Harderwijk

- De Bethelkerk, De Wittenhagen in Harderwijk

- De Plantagekerk, Stationslaan in Harderwijk

- De Regenboog, Biezenplein in Harderwijk

- Het Visnet, Frankenskamp in Harderwijk

- De Spar, Zuiderzeestraatweg in Hierden

Het inzamelen van de producten zal op een veilige en hygiënische manier in kratten worden gedaan, conform de richtlijnen van het RIVM. Mocht u niet in de gelegenheid zijn om uw producten te brengen, dan is een gift voor De Voedselbank ook altijd welkom op rekeningnummer: IBAN: NL79 RABO 0161 4018 80 t.n.v. De Voedselbank Harderwijk.


Namens De Voedselbank en de mensen die hiervan gebruik maken

HARTELIJK DANK


Voor meer informatie over deze inzamelingsactie kunt u contact opnemen met
Antoinette Walenberg, coördinator Voedselbank Harderwijk, Ermelo en Putten,
M: 06-26 99 02 99 of via E:
info@VoedselbankHarderwijk.nl

Heb je klachten ...

 • Heb je klachten zoals koorts, luchtwegklachten (hoesten/kortademigheid) blijf dan thuis.
  Ook bij twijfel niet komen.
  Raadpleeg bij klachten de huisarts.
 • Ben je ziek: Neem dan contact op met Gerda van den Hazel,  coördinator voedselpakketten, voor het afmelden 06-13 15 86 46.

Voedselbank zoekt vrijwilligers om op zaterdagen appels te plukken in Dronten

Voedselbank Dronten mag bij vijf fruittelers het laatste fruit van de bomen halen. De Voedselbank is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen. De werkzaamheden vinden plaats op de zaterdagen in oktober.


Omdat de voedselbank in Dronten van de landelijke organisatie minder fruit ontving, bezocht het bestuur een aantal fruittelers in de eigen regio. De meesten waren bereid appels en peren te doneren. Het gaat daarbij om zoveel fruit, dat de voedselbank het kan delen met voedselbanken in de omgeving.


10.000 kilo appels

Bij vijf bedrijven mag De Voedselbank het laatste fruit van de bomen halen. Het is namelijk vaak economisch niet rendabel om dat door professionele plukkers te laten doen. Het kan gaan om 10.000 kilo appels. „Wij grijpen graag de kans aan om die te oogsten en zo onze klanten tot minstens december een gezonde aanvulling op hun voedselpakket te kunnen geven”, aldus De Voedselbank.


Het plukken gebeurt met eigen vrijwilligers, samen met plukkers uit de rest van Flevoland, de Randstad en van collega-voedselbanken uit Lelystad, Elburg, Kampen, Harderwijk en Almere: „Maar er zijn nog meer vrijwilligers nodig.” Ook is De Voedselbank op zoek naar kratten om het fruit op te slaan.

Wil je meehelpen met het plukken? Dan kun je je hier aanmelden. (0921)

Het is goed om te delen

Vandaag (13 juli) heeft de wiskundesectie van Christelijk College Groevenbeek spellen gedoneerd aan De Voedselbank. Wiskundedocent Inez Kooij overhandigde de spellen. “Eén van onze doelen is om leerlingen te vormen die maatschappelijk betrokken zijn en zich gedragen als verantwoordelijke wereldburgers," aldus Kooij.

“Het is natuurlijk belangrijk dat wij als docententeam een voorbeeld zijn voor onze leerlingen. We willen onze leerlingen bijbrengen dat het goed is om te delen en iets voor je medemens te doen.” In deze tijd van het jaar, als de leerlingen al vrij zijn, is het voor de docenten tijd om zich voor te bereiden op het nieuwe schooljaar, maar ook om eens flink op te ruimen. Zo ook voor de wiskundesectie van de afdeling atheneum/havo. “Wij kwamen tot het besef dat we nog ontzettend veel nieuwe spellen van de afgelopen jaren hebben liggen. Samen hebben wij de keuze gemaakt een deel van deze spellen te doneren aan De Voedselbank.”


Boodschap

De spellen zullen de komende weken in pakketten in Harderwijk, Ermelo en Putten uitgedeeld worden. “We hopen de komende tijd veel mensen blij te maken en dat deze boodschap en actie zullen resulteren in het alom bekende spreekwoord: Goed voorbeeld doet goed volgen!” (0721)

‘Doosjes cultuur’ via de Voedselbank Putten naar kinderen

De voedselbanken van Harderwijk, Ermelo, Putten en Zeewolde hebben samen 250 “doosjes cultuur” cadeau gekregen. Het is een actie van Stichting Cultuurkust in samenwerking met Stichting Leergeld Randmeren. “De pakketjes vol leuke kunstige activiteiten moeten ervoor zorgen dat kinderen in de regio die gebruik maken van de voedselbank de weg vinden naar financiële hulp voor vrijetijdsbesteding’’, aldus de initiatiefnemers.


“In de doosjes zit een muziekinstrument, schilderspullen, schaar, lijm, potloden en zelfs een decor”, meldt Tim Smit namens Cultuurkust. “Het opdrachtenboek dat erbij zit legt uit wat je allemaal voor een leuke dingen kunt doen met deze materialen. Thuis kunnen er hele mooie dingen ontstaan. En wanneer de kinderen de smaak echt te pakken krijgen, zit er nog iets in de doos. Dat is een folder van Stichting Leergeld Randmeren, zij kunnen de kinderen helpen hun talenten verder te ontdekken op bijvoorbeeld muziek-, dans- of theaterles.”


Weg vinden

“Er is in de regio zoveel geregeld”, vult José Bosschers van Cultuurkust aan, “maar wij kunnen de weg niet vinden naar mensen die de hulp nodig hebben en deze mensen zijn vaak niet op de hoogte van de hulp die er is.” José hoopt dat kinderen in de regio op deze manier hun weg vinden naar een plaatselijke dans-, muziek-, theater- of schildercursus.

“En het is fantastisch dat er een stichting Leergeld is, die deze kinderen verder wil helpen.” (0721)

Voedselbank blij met 500 euro van Turkse Moskee

De Voedselbank Harderwijk-Ermelo-Putten was dringend toe aan een nieuwe laptop. Blij verrast waren ze daarom met de gift van 500 euro van de Turkse Mehmet Akif Ersoy Moskee. Aydin Ilgar, secretaris van de Turkse moskee: “Vanuit onze geloofsovertuiging dragen we graag bij aan het helpen van kwetsbare mensen. In de toekomst willen we nog vaker de handen uitsteken en meer samenwerken met De Voedselbank. (0621)

Ketting Kledingruil verspreidt zich door Harderwijk

Hangt er bij jou kleding in de kast die je niet meer aantrekt? Goede kleding waar een ander iets aan heeft? En sta je ervoor open om kleding te ruilen? Dan kan je meedoen aan de Ketting Kledingruil. Een landelijk initiatief, naar Harderwijk gehaald door Esmee van Twillert-van der Veen (32). Steeds meer vrouwen ruilen onderling kleding. En ze doen leuke nieuwe contacten op.


“Er ontstaan ook leuke nieuwe contacten. Waardevol, zeker in deze tijd”

Esmee legt uit hoe het werkt: “Inmiddels gaan er al twaalf tassen rond door heel Harderwijk. Ik maak de routes en deel deze in de groeps-WhatsApp. Uiteindelijk krijg je elke tas een keer thuis. Je mag kleding uit de tas halen en thuis passen. Wat je past en leuk vindt, mag je houden. Kleding die je niet meer draagt, stop je in de tas. Die breng je naar het volgende adres.” Zo’n negentig vrouwen doen mee. Dat worden er steeds meer. “Er ontstaan ook leuke nieuwe contacten. Waardevol, zeker in deze tijd.”


Er zijn wel wat voorwaarden

Je moet uit Harderwijk komen. En de kleding die je in de tas stopt, moet van goede kwaliteit zijn: schoon, heel en niet verwassen. Kwalitatief goede kleding dus die je ook aan je beste vriendin geeft. De kleding die overblijft, gaat naar een goed doel. Esmee bruist van de ideeën. Een ruilketting voor kinderkleding. Eentje voor mannenkleding. Ook zijn er gesprekken gaande met winkeliers. Het past allemaal bij de duurzaamheidsgedachte van Esmee.


Leuk?

Ga naar www.kettingkledingruil.nl, vink ‘Harderwijk’ aan en laat je gegevens achter. Esmee neemt dan contact met je op. (0621)

Je hoeft het niet alleen te doen

Meedoen in de samenleving is voor iedereen belangrijk. Dat je lekker woont en fijne mensen om je heen hebt. Dat je kunt sporten of muziekles kunt volgen. En dat je je geen zorgen hoeft te maken over de huur of de hypotheek, de energielasten en de boodschappen. Maar zelfs in een rijk land als Nederland is dat niet vanzelfsprekend. Iedereen kan in een situatie komen waarin de bestaanszekerheid een bestaansónzekerheid wordt. Dat zien we vooral ook in deze coronatijd. Ondernemers en zzp’ers met weinig inkomen. Mensen zonder werk. En dan?


De VoorzieningenWijzer helpt mensen
om gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn.”


Dan hoef je het niet alleen te doen. Er zijn mensen en instanties die jou graag helpen. En gemeentelijke regelingen waarvan je gebruik kunt maken. Toch laten veel mensen mogelijkheden onbenut. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Zoals schaamte. Wat ook kan: je weet niet wat er mogelijk is en waar je naartoe kunt. Want dat laatste blijft inderdaad een punt: wáár kun je terecht. Het gevolg: je trekt niet aan de bel en moddert maar door, van kwaad naar erger.


Onlangs verscheen daarom de VoorzieningenWijzer. Vrijwilligers van Zorgdat en Stimenz gebruiken dit instrument voortaan bij nieuwe aanvragen voor bijstandsuitkeringen en nieuwe huurders. En bij mensen die worden aangedragen door andere betrokken organisaties. De VoorzieningenWijzer helpt mensen om gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn. Zoals gemeentelijke regelingen, toeslagen, het kiezen van een passende zorgverzekering of een ander abonnement zoals energie en telefonie. Verder ligt er binnenkort de nota Bestaanszekerheid. Dit betekent dat de gemeente nog meer gaat inzetten op het ontwikkelen als mens en meedoen in de samenleving. Liefst al aan de voorkant, om financiële problemen te voorkomen. Dát is onze ambitie, met alle organisaties daarachter.


Harderwijk zijn wij Samen!

Wees je ervan bewust dat het jou ook kan overkomen. En ik heb geleerd dat je je niet hoeft te schamen. Maak het gewoon bespreekbaar. (0621)


Er zijn altijd mensen en organisaties die graag helpen, ook in Harderwijk

Nieuwsbrief april 2021

Nieuwsbrief februari 2021


Nieuwsbrief december 2020

Nieuwsbrief november 2020

Nieuwsbrief juli 2020

Nieuwsbrief april 2020

Nieuwsbrief maart (2) 2020

Nieuwsbrief maart (1) 2020

Nieuwsbrief februari 2020


GOOI NIET ONNODIG

VOEDSEL WEG!


THT betekent:

Tenminste Houdbaar Tot … Producten met een THT datum kunnen vaak nog lang probleemloos gegeten worden.


TGT betekent:

Te Gebruiken Tot …

Deze datum geldt voor bederfelijke producten en kunnen na de datum beter niet meer gegeten worden.


Enkele voorbeelden / richtlijnen van de eetbaarheid na de houdbaarheidsdatum (THT)


Houdbaarheidstabel Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit


Enkele cijfers over voedselverspilling in Nederlandse huishoudens (2021):


Nederlandse huishoudens verspilden in 2020 gemiddeld

34,3 kg eten per persoon per jaar aan vast voedsel (inclusief dikke vloeistoffen en zuivel).


Dat is een daling van 17% ten opzichte van 2016 (41,2 kg) en 29% ten opzichte van 2010 (48,0 kg)


DE UITBREIDING VAN
ONZE VOEDSELBANK


Bouw-flits 01 - 02/21

Bouw-flits 02 - 03/21

Bouw-flits 03 - 03/21


We kunnen het nu aan, maar als het aantal huishoudens blijft stijgen...

Corona eiste een forse aanpassing van de werkwijze. De ongeveer zestig en veertig pakketten voor Ermelo en Putten worden net als eerder op vrijdag met een auto daarheen gebracht, maar het eigenlijke afhalen moest anders; minder mensen tegelijk, alles op anderhalve meter afstand en niet meer naar binnen.

Antoinette Walenberg


LET OP